Головна » 2012 » Січень » 19 » Детальніш
6:35 PM
Детальніш
Чеська компанія Jawa оголосила про підготовлюваний відмову від подальшого виробництва мотоциклів з традиційними для цієї марки двотактними двигунами. Процес розтягнеться на 4 роки, у міру оновлення виробничої програми. Причиною такого кроку стала неможливість удосконалювати далі двухтактників відповідно до жорсткістю екологічних норм, які регулярно стають все більш суворими.

Вже зараз основними ринками для продукції Jawa стали ліберальні в плані екології Куба, Аргентина і Панама. Однак і там, схоже, яскраво-червона (під колір забарвлення мотоциклів) мрія будь-якого радянського підлітка часів пізнього СРСР не б'є нині рекордів популярності. У поточному році компанія зуміла продати, за підрахунками, лише від 1400 до 1600 мотоциклів, а роком раніше - і зовсім 800. Будь-яка область «нашої неосяжної Батьківщини» років 25-30 тому могла б поглинути більше, якщо б така щаслива можливість раптом представилася.

Інші часи - нові пріоритети. І Jawa досить несподівано звернула свій погляд у бік мотоциклів з двигунами великого і дуже великого обсягу. У компанії підтвердили успішне завершення розробки нового чотиритактного двигуна об'ємом 1000сс. Він, до речі, став першим четирехтактніков марки за останні півстоліття. Більше того, журналісти сайту Motodenik.cz з посиланням на місцевий тижневик Ekonom стверджують, що три частково замаскованих двоциліндрових «кілобайка» Jawa вже тестуються на дорогах Чехії. З усіх можливих параметрів озвучена тільки максимальна швидкість прототипів: якщо вірити джерелам, вона досягла 220 км / ч. Оголошено і передбачувана ціна: 250 тисяч чеських крон (за поточним курсом це трохи більше 10 тисяч євро).

Слідом за нинішнім літровіком, компанія займеться підготовкою також чотиритактного двигуна об'ємом 1,2 літра. З урахуванням озвучених перспективних пріоритетів марки, і це може виявитися не межею. Задуми ж такі, що «народність» мотоцикла напевно залишиться спогадами з минулого.

Як заявив Іржи Герлен (Jiří Gerle), генеральний директор товариства Jihostroj Velešín, нинішнього власника бренду Jawa, в мотоциклах, вироблених в Чеській Республіці, буде зроблений упор на міць і розкіш, а також спеціальні версії: серед великих потенційних клієнтів очікують поліцію й армію.

У Чехії не тільки мотоцикли дуже популярні. Такий самий запит, як "скутер запчастини" теж видасть вам хорошу "пачку" результатів.

Втім, старі добрі двотактні Jawa зовсім не обов'язково зникнуть безслідно. Керуюча компанія веде переговори з низкою фірм-претендентів в Аргентині, Росії та Індії про можливий продаж ліцензії на їх виробництво. Цілком можливо, що випуск настільки добре відомих «Яв» триватиме ще на десятиліття або більше, ось тільки з таблички з серійним номером закономірно зникне напис «Зроблено в Чехії».
Переглядів: 1190 | Додав: Goleychuk | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: